mércores, 24 de abril de 2019

ALCACHOFAS CON GAMBAS

ALCACHOFAS CON GAMBAS

A alcachofa fresca dáse a fins de inverno, no seu consumo culinario rexéitanse as duras e fibrosas follas externas e aprovéitanse as interiores (corazón), tenras e moi saborosas.
Orixinaria de Exipto, estendeuse por toda a gastronomía mediterránea e destacan como produtores Italia, Murcia, a Comunidade Valenciana, Andalucía, Cataluña e Navarra. A cociña galega úsaa en poucas receitas, mais esta fornecéunola Puri, de Lugo.

Ingredientes
8 alcachofas cocidas, partidas á metade
100 gr de colas de gambas ou lagostiños cocidas e peladas
75 gr de xamón serrano
1 cebola mediana
1 dente de allo
sal
aceite de oliva
125 ml de auga
1 cullerada rasa de fariña
perexil (para non oxidárense as alcachofas)

Cocción

Logo de lavalas, nunha ola con abundante auga a ferver, bótase o perexil, unha culleradiña de sal por cada 2 litros de auga e as alcachofas. É fundamental que queden completamente cobertas, xa que escurecen moi axiña en contacto co osíxeno. Cócense 25 min, sácanse e escórrense.
En canto arrefezan, retíranse as follas exteriores, escuras e duras, até chegarmos ao corazón, de follas claras e tenras. Por último córtanse as puntas, a parte superior da inflorescencia. Ráspase o talo, comestíbel e moi tenro.

Preparación
Nunha tixola con aceite quente, a lume medio refógase 4 ou 5 min a cebola moi picada. Engádese o allo moi picado, frítese un minuto, despois o xamón moi picado, sofríxese outro minuto, bótanse as gambas ou lagostiños cocidos e reméxese todo 1 min. Colócanse as metades de alcachofa na tixola e dóuranse por ambos os lados.

Mentres, diluimos a fariña nos 125 ml de auga fría, remexendo até esluíla. Bótase por riba das alcachofas. A lume medio, méxese o recipiente até formarmos un mollo espesiño.
Sérvense quentes.

Notas

Variante vexetariana: sen xamón nen gambas. Ao botar a fariña esluída, esparexemos por riba 50 gr de améndoa picada (non moída).

As receitas aconsellan somerxer as alcachofas en auga acidulada con limón ou vinagre para evitar que negrexen, mais alteran o sabor da hortaliza, polo que na cocción usamos perexil.

Pode facerse con alcachofas en conserva.

Ningún comentario:

Publicar un comentario