mércores, 24 de abril de 2019

CENOURAS EN ALIÑO

CENOURAS EN ALIÑO

A cenoura, raíz comestíbel de diversas cores (laranxa, morada, amarela, tirando a branca...), con abundantes vitaminas e minerais, cultivada como afrodisíaco en Grecia e Roma, consómese de moitas maneiras.
A orixe da receita deste saudábel e pouco calórico aperitivo é árabe ou sefardí, sendo na actualidade unha tapa moi habitual en Andalucía, sobretodo en Cádiz.


Ingredientes

1 Kg cenouras
4 ou 5 dentes de allo
1 cullerada (7,5 ml):
.- de comiño
.- de ourego
1 culleradiña (5 ml):
.- de pemento picante
.- de sal fino para cocer as cenouras
.- de sal gordo
1/2 cunca (60 ml) de vinagre de viño branco
1 cunca de auga (120 ml) da cocción
50 ml de AOVE (Aceite de Oliva Virxe Extra)

Elaboración
1.- Pelamos e despuntamos as cenouras. Cócense co sal fino, até estaren tenras, pero non pasadas.
2.- Mentres cocen, preparamos o adubo, esmagando nun morteiro os allos pelados e en anacos, o sal gordo, o comiño e o ourego. Logo engádese o pemento picante, machucando todo.
3.- Cocidas as cenouras, escorrémolas, separamos unha cunca de auga da cocción e reservamos a outra.
4.- Á mestura do morteiro, engádeselle o vinagre e a cunca de auga, remexendo todo.
5.- Aínda quentes ou xa mornas, toramos as cenouras en rodelas de menos de 1/2 cm. Colócanse nun recipiente, mellor de cristal, con tapa.
6.- Réganse cun chisco de AOVE e cóbrense co aliño mentres están mornas, xa que así collen mellor o condimento... Para aproveitarmos os restos de adubo no morteiro, bótanse 2 culleradas da auga de cocer, reméxese e vértese sobre as cenouras.
7.- Co recipiente tapado, maceran na neveira como mínimo 24 horas.
8.- Sérvense escorridas.

Notas

.- Como aperitivo, soas ou con outras conservas en vinagre.
.- Como gornición, con peixe ou con carne á plancha.
.- De preferir sabores máis suaves, usarase pemento doce no canto do picante e quitamos un dente de allo.
.- De preferírmolas máis fortes, agrégase no morteiro chile esmiuzado, canda o pemento.
.- Ao servilas, se as regamos con AOVE, quedan máis saborosas.
.- O vinagre pode ser de viño branco ou de sidra de mazá.
.- No frigorífico, consérvanse unha semana.

Ningún comentario:

Publicar un comentario