mércores, 24 de abril de 2019

CREMA DE MELOCOTÓN

CREMA DE MELOCOTÓN

O naturalista sueco Carlos Linneo na súa obra Species plantarum (1753), asignoulle ao melocotón o nome científico Amygdalus persica, para identificar o xénero e a especie, mais en 1812 o botánico inglés Jonathan Stokes atribúelle o xénero Prunus. A pesar de denominar persica á especie, non procede de Persia senón de China, onde o consideraban símbolo de fecundidade.
Actualmente hai sobre 2000 variedades de froitas de óso coñecidas en botánica co hiperónimo de drupas, que se dividen ou ben en aquelas cuxa carne se separa doadamente da carabuña ou ben as que se adire firmemente ao óso.
Na Galiza de hoxe, moitas veces aplicamos a palabra "pexego" para melocotón e pexego, mais non son a mesma froita. Consonte o dicionario da RAG, a drupa do melocotoeiro é o melocotón e a do pexegueiro é o pexego, mais define as dúas árbores froiteiras exactamente igual.
Aínda que da mesma familia, Prunus persica, son dúas variedades diferentes: o pexego ten menor tamaño, con pel pelusa máis dura, a carne branca ou amarelácea.
Máis delicados e menos duradeiros que os melocotóns, os pexegos ábrense coa man en dúas metades con facilidade, ficando limpa a carabuña do seu interior, mentres partir o melocotón custa moito máis. A estes, case sempre amarelos con tonalidades avermelladas, na miña casa chamábanlles pavías.
Os melocotóns consómense frescos, en conserva (cocidos en xarope) ou desecados (orellóns). 


Receita de Rufi, de A Estrada, en setembro de 1984.

Ingredientes
1 bote de conserva de melocotón en xarope (480 g de peso escorrido), sen o líquido.
6 culleradas sopeiras de leite condensado ou 125 ml
3 ovos
1 limón

Elaboración
Desbotamos o xarope, cortamos os melocotóns en anacos pequenos.
Co batedor, trituramos o melocotón, o leite condensado, as xemas dos ovos e o zume do limón até ficar unha pasta lisa.
Bátense as claras a punto de neve.
Xúntase todo nun recipiente e reméxese cun garfo até obtermos unha crema homoxénea.
Métese no conxelador 10 min. Sácase e colócase na parte baixa do frigorífico onde repousará cando menos dúas horas.

Notas
Unha fresca sobremesa para todo o ano.

Ningún comentario:

Publicar un comentario