ESPINACAS CON MAZÁ
Á miña amiga Ana G. C., que no Viveiro da súa infancia
chamáballe "zononco" ao que nós lle diciamos carozo ou
carolo.
Verdura de fácil cultivo,
rica en minerais e
vitaminas, medra durante case todo o ano.
Á Península Ibérica trouxéronas os árabes, interesados nas
súas cualidades curativas, e deles herdamos tamén o nome,
proveniente do étimo *'ispinah.As espinacas de folla rizada consómense frescas entre outono e primavera e as de folla lisa adoitan venderse conxeladas.
É importante usalas moi frescas, ben lavadas, somerxéndoas en auga fría para eliminar os restos de terra, retirando as follas estragadas ou amareladas e os talos grandes.
Poden consumirse ou crúas ou escaldadas, moi ben escorridas. As conxeladas, cocíñanse sen desconxelar.
Cocen 8 min en abundante auga con sal, botándoas ao comezar o fervor. Nun escorredor, móllanse brevemente con auga fría para deter a cocción e esmáganse coa man para eliminar a auga. Cómpre consumilas nun prazo de 24 horas, xa que despois xeran substancias nocivas. Nunca se debe tomar a auga da cocción, por conter demasiados oxalatos.
Ingredientes
500 g
de espinacas frescas e limpas
2 mazás
30 g de
piñóns
50 g de
uvas pasas
4
lonchas de xamón serrano
aceite
de oliva
sal
pementa
Preparación
Lavadas
e secas as espinacas, pártense as follas grandes.
Depelícanse
as mazás, córtanse á metade, retirando o carozo coa semente,
filetéanse en anacos pequenos de sobre 1 cm.
Nunha
tixola ampla, a lume medio, quentamos 2 culleradas de aceite. Bótase
a mazá en anacos e refoga 5 min, mexendo de cando en cando.
Incorpóranse
os piñóns e friximos 1 min sen deixar de remexer, para que se
douren e non se torren. Agregamos as pasas e refogamos 2 ou 3 min.
Engádense
as espinacas, sal e pementa. Coce todo outros 2 ou 3 min, mexendo e
procurando que as espinacas non encollan demasiado ao fritiren.
Empratamos
e adornamos co xamón cortado en lonchas pequenas.
Servimos
quente.
Notas
De
querermos un prato vexetariano, suprímese o xamón e substitúese
por anacos de queixo.
Con
espinacas conxeladas, manténse o sabor, mais a presentación é
menos vistosa.
Ningún comentario:
Publicar un comentario