mércores, 24 de abril de 2019

BONITO EMBOTADO EN CRU

BONITO EMBOTADO EN CRU

Non é difícil distinguir o Atún Claro do Atún Branco, as especies da familia dos Túnidos máis cotizadas no mundo culinario:
.- o Atún Branco ou Bonito do Norte (Thunnus alalunga), de exquisito sabor, suave textura e ton branco, de pezas de até 10 Kg de peso, desprázase en primavera dos Azores ao Golfo de Bizkaia onde fica até o outono. A costeira ou campaña do Bonito comeza en xuño e remata en outubro, pescando cos anzós do tradicional palangre ou pincho, garante de calidade e frescura.
.- o Atún Claro (Thunnus albacares), de cor avermellada, sabor moi agradábel, textura menos fina, case 200 Kg de peso por peza, é o túnido máis capturado no mundo coas redes do cerco.
Na Galiza, Burela é a capital do Thunnus Alalunga: só se pode consumir fresco de xuño a outubro, e as etiquetas verdes da Consellaría do Mar garanten a orixe artesanal.
Desde 1985, a A.C. Ledicia organiza a Feira do Bonito (en 2018, a XXXIII) no porto de Burela o 1º sábado de agosto, que coincide co ecuador da costeira.

A forma de consumo máis estendida é a conserva: boa diferenza hai entre a feita na casa e a comercial!


Ingredientes
Un bonito sen espiña nin pel (deberían quedar sobre 3 ou 4 Kg de carne limpa)
sal groso
aceite de oliva 0,4º
botes de cristal esterilizados

Elaboración
1.- Retíranse todas as espiñas e os sangachos (a parte sanguinolenta). Córtase o peixe en bastóns ou trozos que collan nos botes. Cos anacos moi pequenos faremos un tarro de migas.
2.- Colócanse nunha fonte cun chisco de aceite e botámoslle sal groso.
3.- Nos tarros poñemos 2 cm de aceite, recheando até 2 cm do borde co bonito cru, cortado e salgado. Cóbrese co aceite e repousarán 2 ou 3 horas na neveira. De novo, bótase aceite até 0'5 cm. do bico do tarro.
4.- Tápanse os botes e nunha pota, cobertos de auga, férvense 2 horas a baño maria, a lume medio. Para asentar a conserva, deben enfriar na auga e repousar até o día seguinte.
5.- De novo cócense 30 min a baño maria.
6.- Xa fríos, gárdanse como mínimo 3 meses nun lugar escuro, antes de consumir.

Notas
Pode usarse aceite de xirasol, atún e cocer na ola a presión 40 min.

Ningún comentario:

Publicar un comentario