domingo, 22 de decembro de 2019

TOSTA DE QUEIXO CON DIÓSPIROS OU CAQUIS

TOSTA DE QUEIXO CON CAQUI (TAMÉN COÑECIDOS COMO DIÓSPIROS)

Orixinario de China, o DIÓSPIRO ou caqui chegou a Europa no séc. XVII. O seu nome galego é unha adaptación do inglés khaki (do urdú khaki "da cor do po").

Comercialízase en dúas variedades: o caqui Classic (froito maduro extremadamente mol e doce, cómese con culler por mor da súa consistencia amarmelada) e o Persimón (de polpa dura e consistente, pódese mondar e cortar). O Persimón cultívase en Valencia e véndese baixo a marca rexistrada "Denominación de Orixe Kaki Ribera del Xúquer". 

Os dous son a mesma froita con diferente punto de madurez: o classic recóllese maduro; o persimón semimaduro e sométese a un tratamento que elimina a astrinxencia.

Na Galiza danse moito os dióspiros, pero ao comelos déixannos un sabor áspero e duro no padal.
Para tirarlles a astrinxencia, cómpre recolectalos coa polpa aínda firme. Nun recipiente que cerre hermeticamente (ola a presión, caldeiro con tapa...), introdúcese un vaso con 50 ml dunha bebida alcólica de alta graduación (coñac, ron, whisky, augardente etc...).Tápase o vaso cun coador ou unha reixa que deixe pasar os efluvios, colocando os caquis arredor ou enriba, sen estaren en contacto directo co líquido. Deixámolos repousar 4 días no recipiente cerrado. Sácanse, lávanse e sécanse.

A aspereza débese aos taninos dos dióspiros ou caquis. Ao sometérmolos ao contacto aéreo co alcol, este entra polos estomas (orificios) da froita e provoca a desaparición dos taninos. Por iso fanse madurar así, pois ao aportarmos etanol ao ambiente que rodea os froitos, inactívanse os taninos e conséguese que os caquis perdan a aspereza sen alterar o sabor, a textura, a finura, o aroma e a cor.

Ingredientes
4 tostas de pan
100 gr de queixo fresco ou requeixo
mel (opcional)
1 caqui grande e moi maduro

Montaxe
Se é queixo fresco, esmagámolo cun garfo.
Depelícase o caqui, bótase a pulpa nun prato ou cunca e méxese cun garfo.
Torramos as rebandas de pan á vontade.
Colocamos en cada tosta unha xenerosa capa de queixo ou requeixo, esparexemos unhas pingas do mel e, por riba, unha capa de dióspiro esmagado.

Notas
Pode tomarse no almorzo, de aperitivo ou como sobremesa.

Ningún comentario:

Publicar un comentario