SARDIÑAS
CON BERBERECHOS
"As
sardiñas volverían se os gobernos quixesen" (Castelao. Álbum
Nós, 1916-18)
A
nosa riqueza nestes peixes fixo que xa no s. XVIII os fomentadores
da pesca
cataláns propiciasen a industria conserveira galega.
Captúranse
pola noite con artes de cerco e de enmalle ou deriva para consumir en
fresco, afumada, salgada ou en conserva.
Fronte
á costa norte de Portugal está o principal banco peninsular (o
stock ibérico),
onde crían as sardiñas que logo buscan
alimento na
Galiza. Desde hai anos, a cantidade de sardiñas cae
en picado por non haber substitución xeracional pois case non hai
crías por
mor da pesca, da contaminación
e da temperatura da auga.
Din
os mariñeiros que os bancos de sardiña aparecían ao mencer e,
sobre todo, ao solpor e de noite, á
luzada,
e que durante o día descendían e permanecían acamadas
no fondo do mar, repousando semienterradas de cabeza no limo. Tamén
din que cada vez hai menos sardiña e menos cría, e que cumpriría
un parón na súa captura para recuperar a especie, deixándoas
medrar e reproducírense.
Ingredientes
600
g de sardiñas pequenas
500
g de berberechos
2
dentes de allo
1
chile
1
limón
2
follas de pirixel
Aceite
Sal
Elaboración
.Lavamos
os berberechos baixo un chorro de auga fría, fretando lixeiramente
coas mans.
.Para
que baballen e solten a posíbel area do interior, póñense a
remollo totalmente cubertos con auga de mar, ou con auga con 2
culleradas de sal gordo, ou con auga cun chorro de vinagre.
.Logo
de remollaren unha hora, coa man sácanse aos poucos do recipiente
para a area ficar no fondo.
.Enxáuganse
con auga fría para eliminarmos os residuos de sal.
.Límpanse
as sardiñas, tirándolles as magas e a cabeza, pero deixándoas
enteiras. Lávanse baixo a auga da billa e sécanse.
.Co
aceite quente nunha cazola ancha, dóurase a lume medio o allo pelado
e picado e o chile esmiuzado.
.Engádense
as sardiñas e os berberechos, refogando 2 min. Bótase o pirixel
picado e o zume de limón e coce todo xunto até os berberechos
abriren, mexendo a cazola de cando en cando.
.Sérvense
axiña, quentes.
Notas
Pode
usarse ameixa ou unha mestura de bivalvos.
Ningún comentario:
Publicar un comentario