ROBALIZA CON ACELGAS E
PIÑÓNS
A
Guía dos Peixes de
Galicia, Ed. Galaxia
1983, achega diferentes denominacións vivas na nosa lingua. Para a
robaliza (Dicentrarchus
labrax)
recolle nomes
como reboriza, lamega,
balilla, cacheira, chalizo, chasca, tasca, chibana e robalo
(este só para
robalizas grandes).
Xa case
non se pillan robalos (non "róbalos") nin robalizas
selvaxes e autóctonas, de sabor exquisito, comercializando en xeral
as de piscifactoría.
A acelga cultívase todo o
ano e concentra doses inxentes de calcio, potasio e magnesio,
minerais que axudan a excretar o sodio, polo que é un poderoso
elemento de control da tensión arterial.
Tempo
35 minutos (15 de
preparación e 20 de forno)
Ingredientes para 4
persoas
4 robalizas de ración (unha
por comensal)
500 g de acelgas
1 cebola
2 dentes de allo
100 g de piñóns
aceite de oliva
sal
50 g de faragullas de pan de
millo
Elaboración
Cómpre preparar as
robalizas para rechear, sen cabeza, abertas e desespiñadas. É
cómodo pedilo na peixería.
Lavamos as acelgas, cortamos
follas e pencas en anacos.
Pélase e pártese a cebola
moi miúda, fríxese 5 min aprox, a lume medio baixo nunha tixola
ampla cun chisco de aceite quente. Cando estea tenra, agréganse os
dentes de allo picados, fritindo durante 1 ou 2 min.
Incorporamos as acelgas,
remexendo para mesturalas coa cebola e co allo. Coa tixola tapada,
refogamos todo 5 min. Bótase sal e pementa e retírase do lume.
Á parte, noutra tixola
quente e sen aceite, tórranse os piñóns sobre 1 min mexendo e
procurando que non se queimen. Mesturámolos coas acelgas.
Botamos sal e pementa ás
robalizas, recheando coas verduras, cerrámolas e colócanse nunha
bandexa de forno untada de aceite. Régase cun chorro de aceite de
oliva. Por riba estendemos as faragullas de pan de millo, para
enriquecer o sabor e que a pel do peixe non se torre.
Co
forno prequente a 220º, enfórnanse 20 min.
Sérvense quentes.
Notas
No
canto de piñóns, pódense usar froitos secos sen sal (avelás,
améndoas) ou sementes (pipas, sésamo...)
Se
pescades vós a robaliza ou o robalo, estupendo! Se non queda outro
remedio.... de acuicultura!
Ningún comentario:
Publicar un comentario