domingo, 22 de decembro de 2019

BACALLAU CONFEITADO DE RICUCHA

BACALLAU CONFEITADO

Desde hai séculos, o bacallau salgado foi un dos poucos peixes que, xunto co polbo curado ou seco, se comía en toda Galiza. Sobre todo no sur do país, era tradicional a cea de Noiteboa de bacallau cocido con couveflor ou repolo, acompañado de allada e ovos cocidos.
Este saboroso prato, fornecido pola miña amiga Ricucha, é para quen goste de pasar unha tranquila mañá, ou tarde, de fogóns na casa... a receita non é moi laboriosa, pero leva moito tempo.

Ingredientes para 4 persoas
4 postas de bacallau de 200-250 gr cada unha
500 ml de aceite de oliva e de xirasol a partes iguais, para o bacallau
4 dentes de allo
2 cebolas grandes
4 patacas grandeiras
250 ml de aceite de oliva, para a cebola e as patacas
sal
8 culleradas de maionesa

Xeito de preparar o bacallau
1. Desalgámolo na neveira para evitar a fermentación: ponse a remollo 48 horas, mudando a auga pola mañá, ao mediodía e á noite.
2. Desescámanse e sécanse as postas. Colócanse nun recipiente coa pel cara abaixo.
3. Cóbrense coa mestura de aceites. Engadimos os allos enteiros pelados.
4. No forno frío, métese o recipiente. Acéndese a 160º e enfornamos 40 min.
5. Sácase do forno e deixamos enfriar no aceite.

Acompañamento
Cebolas, patacas e maionesa.
1. Cortamos unha cebola en rodelas horizontais e a outra en rodelas verticais. Nos 250 ml de aceite quente, fritimos 5 min a lume forte, cocíñase co lume ao mínimo durante 50 min e, ao final, 5 min a lume forte. Escórrese o aceite e resérvase a cebola confeitada.
2. Nese mesmo aceite, frítense as patacas ao xeito panadeira, en círculos moi delgados (menos de 1/2 cm de grosor).
3. Colocamos as patacas en 2 ou 3 capas cubrindo a base do molde de enfornar. Esténdese a cebola sobre a pataca e, por riba, ponse o bacallau.
4. No forno prequente a 180º, quenta todo 10 min.
5. Sácase e póñense sobre cada posta 2 culleradas de maionesa.
6. Enfórnase de novo e déixase até que a maionesa estea dourada.
7. Sérvese quente.


Suxestións
Quédanlle moi ben unhas olivas negras ou verdes que se engaden canda a maionesa.
Pode acompañarse con pemento asado en tiras (mellor que non sexa de bote).

Ningún comentario:

Publicar un comentario