LENTELLAS DUNHA AVOA
A
María O., que quería lentellas.
Cando
chove e chove sobre mollado, goréntannos os pratos quentes, de
culler, dos de sempre, como as lentellas, un clásico en todas as
casas e en todas preparadas diferentes, sempre consonte á receita da
avoa. Pois estas... tamén son as lentellas dunha avoa!
O
nome
vén
do latín lenticula,
pola
forma de lente.
Da planta Lens
culinaris,
da familia dos legumes,
consómense as
súas sementes, de forma circular e aplanada, de
diferentes cores e tamaños, sendo as variedades máis
estendidas a parda, a verde e a rubia. É un produto que se come
sempre
cocido, ben en
pratos quentes ou fríos (ensaladas).
Nesta
receita úsase lentella parda,
cuxa pel non se desprende durante a cocción. Recomendamos a
producida en Castilla e León, con Indicación Xeográfica Protexida,
comercializada como Lentella
de Tierra de Campos.
Ingredientes
350 g
de lentella parda
1
cebola
1 dente
de allo
1
cenoura
2
patacas
200 g
de chourizo
100 ml
de aceite de oliva
pementa
sal
loureiro
1000 ml
de auga
Picado:
1/2
cabaciño
2
tomates
1
cenoura
1 rama
de pirixel
Elaboración:
- Nun escoadoiro lavamos as lentellas
con auga fría sobre 30 seg. Abanéase amodiño o coadoiro para
retirar o exceso de auga.
- Prepáranse os ingredientes: pelar e
picar a cebola e o allo. Rascar a cenoura, cortala en toros. Planar e
partir as patacas en anacos pequenos. Cortar o chourizo en rodelas.
- Nunha pota, co aceite quente,
refogamos a cebola 8 min. Agrégase o allo picado e as rodelas de
chourizo, que cociñarán 2 min. Engádense as lentellas, as
cenouras, as patacas e o loureiro. Cóbrese de auga fría e, sen
tapar a ola, levamos a ferver, cocendo 50 min a lume medio baixo.
- Aquélase un picado cortando á
xuliana o cabaciño lavado e as cenouras e partindo o tomate. Lávase
e pícase o pirixel. Bótase na pota este picado.
- Sálgase, bótase a pimenta e coce
todo xunto 5 min.
- Sérvense ben quentes.
Notas:
Cómpre vixialas e mexelas mentres cociñan e, de precisalo, agregar
máis auga, pois sempre deben estar cubertas.
Sálganse ao final da cocción para evitar que endurezan.
Non debemos remollalas porque amolecen.
Ningún comentario:
Publicar un comentario