TORTA DE
MAZÁ DE VICTORIA
De entre as 20.000
variedades de mazá que seica existen no planeta, a máis
comercializada debe ser a Golden, de orixe estadounidense. Embora,
nas maceiras das hortas das casas galegas achamos mazás autóctonas
de calidade, como a camoesa, anisete, perucos ou peros de canela;
arriscada, coiro de sapo, mingán, pero mingán ou mingaño, morena,
morro de lebre, ollo mouro, os tipos de repinaldos, as reinetas,
roxelia ou santa filomena, sangue de touro, tabardilla, toca
pandeiro, a tres en cunca ou de inverno e a xosé antón, entre
outras.
Como este foi ano de moita
froita, e houbo abundancia de mazás, propoñemos unha moi sinxela e
saborosa torta que degustamos por primeira vez en setembro de 1996 en
Luou, na casa de Victoria e Xosé Luís.
6 mazás
3 ovos
1 culleradiña de aceite
2 culleradas de fariña
1 vaso de fariña
1'5 vasos de azucre
3 vasos de leite
marmelada de albaricoque
ou melocotón
1 limón mediano
Tempo
15
min de preparación e 60 min de forno
Xeito de facela
1.- Úntase co aceite o
fondo do molde. Esténdense ben as 2 culleradas de fariña sobre o
aceite.
2.- Lavamos, mondamos e
cortamos as mazás en finas láminas, coas que se enche o molde,
deixándolle libre 1 cm ata o bordo.
3.- Co batedor e sen
quedaren grumos, bátense os ovos, a fariña, o leite e o azucre.
4.- Bótase a mestura
sobre as mazás e métese no forno prequente a 200ºC durante 30 min.
5.- Nunha cunca bótanse 3
culleradas da marmelada, engádese o zume do limón e reméxese ben.
6.- Pasados os 30 min, a
parte de arriba da torta xa debe estar callada, sácase do forno e,
cunha culler, cóbrese a torta coa mestura de marmelada e limón.
7.- Enfornamos de novo
durante 30 min até que, pinchando cunha agulla longa, esta saia
limpa.
Notas
Convén facela de véspera.
Cando arrefeza, gárdase
no frigorífico.
Antes de a servir, e ben
fría, cun coitelo despegamos do molde a beira da torta. Con moito
tento, metendo moi ao xeito unha escumadeira ou pa por debaixo da
torta, desmoldamos e pasámola a unha prata.
Para non torrar en exceso
a marmelada, cubrimos os últimos minutos de cocción con papel de
aluminio.
Ningún comentario:
Publicar un comentario