PATACAS AO XEITO DO MEU CURMÁN CARLOS
(PATACAS PICANTES ENFORNADAS)
Do cruce de pápa (da lingua quechua, nos Andes) con batata (do taíno, das Antillas) provén a palabra "pataca" que, en certas zonas, se chama "baloca", "castaña", "castaña de terra" ou "castaña da mariña", apoñéndolle o nome do produto xa coñecido.
Hai pouco introduciuse o cultivo da planta dos chaiotes, provenientes de Sudamérica, e nalgúns lugares de Galiza denomínanse "patacas do aire" ou "patacas do ar".
A
receita forneceuma o meu curmán Carlos, fillo do meu tío Antonio,
un dos moitos galegos emigrados a Buenos Aires na década dos trinta
do século pasado. Carlos apareceu de súpeto na nosa vida, un fillo
de emigrantes pretendendo encontrar a súa orixe. Logo de moita
busca, achou a súa familia paterna no 2001. Entre todo o que nos
deixou, as "patacas ao xeito de Carlos" son desde aquela o
noso acompañante preferido para carnes.
Ingredientes
1
Kg de patacas grandeiras
pemento
picante
pemento
doce
1
dl de aceite de oliva
sal
Tempo
Sobre 10 minutos de
preparación e 45 minutos de forno.
Cortamos as patacas en láminas gordechas, sobre centímetro e medio de grosor. Salgámolas por ambos os dous lados.
Á
parte, nunha cunca, mestúrase o aceite cunha cullerada sopeira de
pemento picante e outra de pemento doce.
Mergullamos cada anaco de pataca na
cunca e remollámolo ben polos dous lados na mestura do aceite co
pemento.
Colócanse
nunha bandexa e métense no forno prequente a 180º durante 45 min.
Quedan
por fóra cunha costra dura e moles por dentro.
Notas
Serven
para acompañar carnes enfornadas (año, vaca, porco, coello...),
guisadas ou fritas, ou mesmo
as patacas soas de pincho cun viño tinto.
Segundo o gusto, variamos as
cantidades de pemento, mesturando doce e picante, até obter as dúas
culleradas.Pódense asar ao tempo que a carne.
Ningún comentario:
Publicar un comentario