mércores, 18 de marzo de 2020

TORTA DE CABELO DE ANXO CON XAMÓN

TORTA DE CABELO DE ANXO CON XAMÓN

Ingredientes:
Para o cabelo:
1 cabaza de cidra caiota (froito da cidreira caiota)
azucre (a metade do peso da polpa da cabaza)
1 limón
1 pau de canela

Para a torta:
1 lámina de masa de follado (rectangular ou circular dependendo do molde)
200 g de cabelo de anxo
100 g de xamón curado
1 ovo

Facer o cabelo de anxo:
No forno a 100º metemos a amolecer a cabaza enteira 2 ou 3 horas.
Sácase do forno, ponse no vertedeiro e, quente, dáselle un forte golpe ou ábrese cun coitelo para vaciala.
Sepárase a polpa da corteza, retíranse as pebidas. Pésase a polpa. Ponse a cocer a lume manso nunha pota con 1 dl de auga, engádese o limón partido á metade, mexendo de cando en cando para que non pegue, cocerá 30 min. Bótase o azucre e o pau de canela. De novo 30 min a lume baixo, remexendo.
Coa pota tapada, déixase macerar até o día seguinte. Coce de novo 1 hora a lume moi manso, mexendo de cando en cando. Ao arrefecer, retírase o limón e o pau de canela. Se hai algún anaco de polpa que non esfiou, desfaise coas mans.

Montar a torta:
Nun molde, sobre papel de enfornar, estírase a masa, deixando dabondo nas beiras para cerrar a torta. Estendemos unha capa de cabelo, cubrimos coas lascas de xamón partidas en anacos medianos. Dóbranse os lados, estirando a masa para tapar o xamón. Poden ficar anaquiños sen cubrir. Pintamos a torta co ovo batido.
No forno prequente a 200º, enfórnase 45 min. Sérvese quente.

Notas:
A Cucurbita ficifolia (cidreira caiota) dá un froito de forma elipsoide, coa casca verde con manchas brancas, co que se elaboran doces.
De sobrar cabelo, embótase cocéndoo a baño maría 30 min. Gárdase como unha conserva ou conxélase.
Cabe usar cabelo de anxo comercializado.
Moito obrigada á nai de Inés, Miguel e Sara por ternos convidado a degustala por primeira vez.

Ningún comentario:

Publicar un comentario