domingo, 2 de abril de 2017

FARZ BREIZH OU FAR BRETON

FARZ BREIZH ou FARZ BRETON

Aínda que o nome orixinal é FARZ FORN, pastel ao forno, na casa sempre lle apoñemos o adxectivo "bretón" para recalcar a súa procedencia, Breizh, unha das moitas nacións sen estado, mais con rasgos culturais e lingüísticos propios.
Hai moitos anos, Carmen Teixeira e Luisa Pensado, profesoras de francés, organizaron un intercambio escolar do IES Eduardo Pondal cun instituto de Lorient. Alí coñecín as escolas Diwan, que teñen o bretón como lingua veicular do ensino.
Na festa de despedida, os nosos correspondentes bretóns ofrecéronnos múltiples versións da súa sobremesa típica, o farz breton, cuxa receita conseguín haberá uns vinte anos a través da miña amiga Puri, verinesa en Compostela.
Tamén é posíbel degustar esta delicioso torta na FEST-NOZ, festa bretoa que, con música, baile e sidra, organiza todos os anos a Asociación Cultural O Galo na Nave de Vidán en Compostela.

Ingredientes
175 gr de fariña
100 gr de azucre
1 litro de leite
sal: unha culleriña pequena

4 ovos
250 gr de ameixas pasas sen óso
1 chupiño de ron
té (ou cha) verde ou vermello
manteiga para untar o molde que vai ao forno

Tempo
15 minutos de preparación e 40 de cocción.

Xeito de preparación
Faise o té, déixase arrefecer e nel poñemos a
remollo as ameixas pasas 2 ou 3 horas.
Nun recipiente, bótase a fariña peneirada, o sal, os ovos, reméxese cun garfo e mestúrase todo coidadosamente, logo vai o azucre.
Férvese o leite e vaise verquendo moi ao xeito sobre a mestura anterior, ao tempo que remexemos: quedará unha pasta suave e moi líquida, á que se lle engade o ron e as ameixas, ben escorridas.
Untado coa manteiga o molde para enfornar, bótase a mestura e lévase ao forno prequente a 180º. 


Cócese durante 40 min. A superficie ponse dourada, mesmo bastante escura. Pinchamos o centro cun garfo, que sairá limpo, sen restos de crema.


Notas
O farz Breizh ha quedar completamente callado, pero suave.
Déixase enfriar 3 ou 4 horas, pois hai que servilo frío.
Tapado cun filme transparente, consérvase na neveira uns días.
No canto de ameixas, poden usarse mazás, mais o sabor é moi diferente.




Ningún comentario:

Publicar un comentario