domingo, 29 de abril de 2018

TRUFAS DE EMILIA

TRUFAS DE CHOCOLATE

Galiza arrecendía a chocolate a fins do s. XIX: moreas de fábricas chocolateiras estendíanse por toda a nosa terra. Daquela, na provincia de Ourense había máis de 20 fábricas, das que hoxe só pervive Chocolates Chaparro, fundada en 1850. A Coruña capital hoxe unicamente ten Chocolate Expréss (1930) e La Fe Coruñesa (1926). Carballo conserva a elaboración artesá con Chocolates Mariño (1927). En Lugo capital só Chocolates Artesanos Chocoart, mentres Ribadeo mantén Chocolates Moreno (1891). En Salvaterra de Miño (Pontevedra), no 2000 Chocomiño absorbeu os desaparecidos La Perfección e El Maragato, de Vigo, e a Anthony, de Allariz.
Fican hoxe na Galiza 8 empresas e o Museo do chocolate (2015) en Teimende, Parada do Sil, no solar de Chocolates Caldelas.
A famosa marca Fénix de Buenos Aires naceu en A Pobra de Trives en 1889: o dono, José Salgado, emigrou en 1910 coas mesturadoras e os muíños de cacao.
Compostela lembra as fábricas de chocolate da rúa Cardeal Payá, Chocolates Compostela, na das Ánimas, o obradoiro de Ultramarinos Vázquez no Preguntoiro, a Raposo nas Orfas...

Unha receita que me forneceu Emilia, compañeira  do IES Eduardo Pondal, alá polo ano 1991

Ingredientes

200 g de chocolate negro para fundir
100 g de manteiga
15 g (cullerada sopeira) de café moi moído
2,5 culleradas de coñac ou whisky
30 g (2 culleradas) de azucre moído
2 xemas de ovo
cacao en po para rebozar

Elaboración

- Partimos o chocolate en anacos e fundímolo a baño maría.
- Bátese a manteiga, a temperatura ambiente, coas xemas e o azucre.
- Reméxese o café co coñac.
- Unimos as 3 mesturas e batemos até acadar unha crema lisa e sen grumos.
- Esténdese no molde e metémolo 2 horas no conxelador.
- Desmóldase e pártese en anacos iguais.
- Para moldear as trufas, esparexemos cacao e redondeamos cada unha cun pouco de cacao. Saen sobre 30.
- Rebozámolas en grans de chocolate ou en cacao, colócanse nun prato con cacao. Méxese o prato para impregnalas e que non se peguen.
- Sérvense frías.

Notas

- As luvas de látex evitan que as trufas se peguen ou se derritan nas mans.
- Empregamos chocolate negro ou fondant: pódese fundir no microondas, pero é fácil que se queime.
- Gárdanse na neveira.

Ningún comentario:

Publicar un comentario